Organizatia de femei PSD Brasov

COMUNICAT DE PRESĂ Organizația Femeilor Social Democrate a pus bazele Pactului pentru protejarea femeilor de violenţă domestică și viol și a decis înființarea unei Comisii de lucru al cărui președinte va fi senatorul PSD, Gabriela Firea

COMUNICAT DE PRESĂ

Organizația Femeilor Social Democrate a pus bazele Pactului pentru protejarea femeilor de violenţă domestică și viol și a decis înființarea unei Comisii de lucru al cărui președinte va fi senatorul PSD, Gabriela Firea

  

    După ce tragedia elevei violate din județul Vaslui a ținut capul de afiș al știrilor din această vară și a zguduit opinia publică, OFSD a decis că a venit momentul unor acțiuni concrete, pentru ca numărul unor astfel de fapte îngrozitoare, dar și a tuturor formelor de violenţă împotrivă româncelor, să fie limitat considerabil.

În ședința din cadrul Școlii de vară de la Mamaia, OFSD  a stabilit direcțiile de acțiune ale Pactului pentru protejarea femeilor de violenţă domestică și viol. Președintele interimar al OFSD Viorica Dăncilă a susținut nevoia unei dezbateri extrem de serioase privind lupta pentru combaterea agresiunilor sexuale comise asupra femeilor.

„Nu avem voie, ca societate, să asistăm pasiv la asemenea manifestări violente! Agresiunile asupra femeilor, tot mai dese și mai revoltătoare, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru societatea românească! Este datoria noastră, a OFSD,  să acționăm, să propunem tuturor forțelor politice Pactul pentru protejarea femeilor de violentă domestica și viol!”, a spus Viorica Dăncilă.

După consultări cu organizațiile de femei din toată țara, președintele interimar OFSD Viorica Dăncilă a propus înființarea unei Comisii de lucru care va pune în practică prevederile din Pactul pentru protejarea femeii  împotriva violenței și a violului.

Preşedinte al Comisiei de lucru a fost ales senatorul de Ilfov Gabriela Firea, care a şi inițiat în anul 2013 un proiect de lege prin care pedofilii și violatorii recidiviști ar putea fi supuși pe perioada detenției unor tratamente hormonale care să îi impiedice să mai comită astfel de fapte – așa-numita castrare chimică. Proiectul prevede modificarea Codului Penal astfel încât persoanelor care au săvârșit fapte care atentează la inviolabilitatea sexuală a altei persoane, inclusiv a minorilor, să li se poată aplica și măsura de siguranță a castrării chimice. Acest procedeu se va efectua în ultimele 3 luni de ispășire a pedepsei, după rămânerea definitivă a sentinței. Castrarea chimică este un tratament reversibil al cărui efect durează trei ani, ce poate fi însoțit de tratament psihiatric şi psihologic. Recidiva în cazul celor care au urmat acest tratament s-a redus drastic, de la 80% la 3%.

Senatorul PSD Gabriela Firea va colabora, în cadrul Comisiei de lucru, cu doi medici – deputaţii Sonia Drăghici ţi Lucreţia Roşca, şi cu doi jurişti – Mădălina Gradea şi Diana Neaga.

 

“ Nimeni și nimic nu poate să șteargă din memoria victimei unui viol teribila agresiune la care a fost supusă! Iar atunci când este vorba despre un copil, îmi este aproape imposibil să îmi imaginez prin ce chinuri fizice și psihice a trecut această ființă aflată la început de viață, care nu cunoaște cu adevărat răutatea lumii și care a avut încredere în bestia cunoscută în cel mai ghinionist moment din viața sa. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca aceste grozăvii să se reducă semnificativ. Știu că multe victime vor rămâne necunoscute pentru toata viața, deoarece le este frică și rușine să povestească ce au pățit. Pentru acestea, dar și pentru fetele și femeile care și-au înfruntat teama, voi vorbi eu de câte ori am ocazia!  Consider că înăsprirea pedepselor prevăzute de Codul Penal pentru astfel de infracțiuni trebuie să reprezinte unul dintre obiectivele parlamentarilor PSD în nouă sesiune legislativă”, a declarat senatorul de Ilfov Gabriela Firea.

Comisia de lucru se va consulta cu președintele organizațiilor județene și cu femeile primar pentru propunerile care se vor face privind îmbunătățirea legislației.

De asemenea, femeile social democrate îi vor mai avea că parteneri în consultarea și găsirea unor soluții viabile, pe binecunoscuții analiști politici Mugur Ciuvică, președintele Grupului pentru investigații politice și pe Alexandru Cumpănașu, directorul Asociației pentru Implementarea Democrației.

Reprezentantele organizațiilor județene ale femeilor social democrate, prezente la Școală de vară au decis 7 soluții prin care societatea românească să asigure protejarea femeii de violențele de orice tip:

  •             Ratificarea de către Guvernul României a Convenției de la Istanbul, un act de referință în domeniu pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.
  • Proceduri clare și rapide pentru obținerea și punerea în aplicare a ordinului de protecție.
  • Înăsprirea pedepselor pentru agresori și dezvoltarea mecanismelor de preventive, descurajare și combatere a recidivei.
  • Creșterea numărului de adăposturi speciale și centre de consiliere pentru victimă.
  • Promovarea intensă a soluțiilor pe care femeile agresate le au la dispoziție, inclusiv prin realizarea unui ghid de intervenție.
  • Stimularea și sprijinirea autorităților centrale și locale în vederea îmbunătățirii serviciilor pentru victimă.
  • Realizarea de campanii intensive de educare privind egalitatea de gen și drepturile femeii.

 

02.09.2015

Lasă un răspuns

Do NOT fill this !

Page 1 of 11