Organizatia de femei PSD Brasov

Organizatia Femeilor Social Democrate face urmatoarele precizari:

1. Legea care se refera la prevenirea si combaterea violentei a fost adoptata in anul 2003. Este vorba despre Legea 217 adoptata de Camera Deputatilor in luna mai 2003, in timpul guvernarii PSD. In continutul ei, aceasta lege cuprinde definirea fenomenului, protectia victimei, masurile de prevenire, sanctiuni, institutiile abilitate ale statului care au raspunderi in domeniu. Prin lege s-a infiintat Agentia National Pentru Protectia Familiei (ANPF) in raspunderea careia cadea monitorizarea si gestionarea fenomenului violentei, dar care din pacate a fost desfiintata in anul 2009 de catre actuala putere.
2. Prin disparitia institutiei abilitate si prin scaderea interesului guvernantilor ,fata de acest fenomen, atat de grav, dupa anul 2004, de problema violentei s-au preocupat mai mult Ong-urile, organizatiile si asociatiile femeilor, unele fundatii, instiutii religioase, administratii publice locale. Acestea sesizand cresterea si consecintele grave ale acestui fenomen asupra femeii, a copilului si a persoanelor varstnice, au organizat adaposturi pentru victime, campanii de informare impotriva violentei, cum se pot apara cei care ajung victime ale violentei.
3. OFSD apreciaza faptul ca dupa o perioada destul de mare, Parlamentul a adoptat saptamana trecuta modificarile la legea 217/2003. Facem insa urmatoarea precizare: aceste modificari s-au facut la presiunea ONG-urilor, a Organizatiilor si Asociatiilor femeilor si nu la dorinta puterii, asa cum s-a lasat sa se inteleaga. Inca din anul 2009, prin desfiintarea unor importante Agentii Nationale care aveau in raspundere grija si ocrotirea unor categorii sociale vulnerabile; ANES, ANPH, ANPC, ANPF, actualul Guvern a pus in paranteze miile de persoane cu nevoi speciale, care necesitau protectie. Sesizand gravitatea si consecintele fenomenului s-a apreciat ca este nevoie de anumite modificari ale legii. ONG-urile sustinute de organizatii ale femeilor, intre care si OFSD, au initiat o serie de propuneri privind inasprirea sanctiunilor pentru cei care comit acte de violenta, intarirea raspunderii institutiilor guvernamentale, propuneri care au fost preluate de cele doua comisii de egalitate de sanse din Senat si Camera Deputatilor care sunt sub presedentia PSD si PNL.
4. OFSD apreciaza aceste modificari, desi considera doar stipulate in lege nu sunt suficiente. Ne indoim de faptul ca situatia, in ce priveste violenta se va schimba curand, intrucat, chiar prin noua lege raspunderea privind protectia, consilierea victimelor si organizarea adaposturilor, sunt lasate in grija administratiei publice locale si nu se prevad si sursele bugetare, care ar trebui sa fie distincte pentru aceasta activitate.
5. Inasprirea sanctiunilor impotriva actelor de violenta sunt de apreciat, insa adevaratele cauze ale acestui fenomen in crestere, trebuie cautate in starea econimica si sociala precara, in nivelul tot mai scazut de viata al romanilor, care traiesc intr-o societate a saraciei, a lipsurilor, a urii si umilintei, a hotiei si violentei. Toate acestea duc la frustrari si la comportamente antisociale grave in interiorul familiei si in societate. De altfel, putinele sondaje care se fac pe aceasta tema, nu mai vorbim de statistici oficiale care lipsesc aproape cu desavirsire, ne arata care este starea de fapt a violentei domestice in Romania: cel mai ridicat procent este in randul femeilor-64%.In Romania, in fiecare minut 2 femei cad victima a violentei iar anual 1,2 milioane de femei se afla in aceasta situatie din care mai putin de 1% intra in evidentele care se fac, de regula de catre politie. Apreciem ca organismele statului trebuie sa fie primele care sa informeze corect populatia asupra consecintelor violentei si sa aplice legea in sensul creierii tuturor mijloacelor de prevenire si combatere a violentei, a monitorizarii si gestionarii corecte a fenomenului. Nu trebuie sa asteptam sa se intample fenomene foarte grave, naturale sau sociale, pentru ca guvernantii nostri sa se dezmeticeasca si sa ia unele masuri tardive, de multe ori ineficiente, populiste, si cu caracter pur electoral.

Partidul Social Democrat
Biroul de Presa
presa@psd.ro
12.03.2012

Lasă un răspuns

Do NOT fill this !

Page 1 of 11