Organizatia de femei PSD Brasov

15 februarie – Ziua copiilor la care ne gandim prea putin

15 februarie este ”Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului la Copil”, o zi extrem de importanta pe plan international, dar trecuta cu vederea de autoritatile de la noi din tara.
De aceea, as vrea sa atrag atentia asupa acestei bolii care afecteaza o categorie sociala ce are nevoie directa de sprijinul statului. Din pacate, in Romania, rezolvarea cazurilor copiilor bolnavi de cancer nu este prioritara pentru sistemul de sanatate.
Cancerul la copii este destul de rar intalnit, cu toate acestea boala reprezinta a doua cauza a mortalitatii infantile. La sfarsitul anului 2011, la nivel national existau peste 5.000 de copii bolnavi de cancer, iar in fiecare an numarul lor creste cu alte 500 de cazuri.
Spre deosebire de cancerul adultului, in aparitia caruia sunt implicati si factorii de mediu (stres, poluare, fumat), la copil este de vina, in principal, mostenirea genetica. Astfel aceasta crunta maladie poata fi vindecabila in proportie de 90%.
Si atunci ne intrebam: De ce nu sunt salvati acesti copii? Ce ne lipseste?
Si iata!…raspunsul vine de la specialisti.
In Romania fata de Europa, sansele de vindecare a copiilor bolnavi de cancer sunt cu 25-30% mai reduse din cauza unor factori precum:
- diagnosticarea foarte tarzie a bolii (necunoasterea primelor semne si simptome ale cancerului)
- lipsa politicilor de sanatate privind cancerul la copil, pacientii ajung cu intarziere la mijloacele adecvate de diagnostic si tratament.
-lipsa centrelor de oncologie, a tratamentelor (mult mai scumpe fata de restul tarilor UE).
Trebuie spus ca, in Romania, 80% dintre copiii bolnavi de cancer provin din familii cu venituri mici care nu-si permit sa faca copiilor analize de tip RMN ,computer tomograf sau, mai mult decat atat, sa plateasca o parte din medicamentatia prescrisa de medicul specialist. De multe ori aceasta trebuie sa o procure din strainatate. Din aceste motive, nu putine sunt cazurile cand familiile, de disperare, resping sau abandoneaza tratamentul de specialitate, sperand in remedii miraculoase.
Este incredibil cum indolenta unora poate provoca atata suferinta!
Daca Ministerul Sanatatii va analiza si rezolva (cat mai curand!) aceste probleme, proportia copiilor bolnavi de cancer, ce ar putea fi vindecati, va urca spre 85%. Fac un apel la toate persoanele implicate, autoritati medicale, guvern, ONG-uri, oameni de bine, sa ne implicam pentru a nu condamna acesti copii. Ei pot fi salvati! Noi ii putem salva!
“Un copil reprezinta punctul de vedere al lui Dumnezeu potrivit caruia o viata trebuie sa continue.”

Claudia David,Presedinte OFSD Brasov

Lasă un răspuns

Do NOT fill this !

Page 1 of 11