Organizatia de femei PSD Brasov

De ce avem nevoie de femei in politica romaneasca?

“Barbatii in politica” este ceva normal in societatea in care traim, tine de cotidianul nostru informativ, de ceea ce vedem, citim, auzim zi de zi. Mentalitatea patriarhala este stapana, inca, pe mintile noastre.

Daca stam sa ne gandim ca femeile constituie aproximativ 60% din alegatorii activi (cu alte cuvinte, ele decid cine sa conduca tara), iar legislatorii sunt 90% barbati, nu putem sa nu observam ca avem o mare lipsa de reprezentativitate in spatiul politic.

Sa ne imaginam, pentru o clipa, cum ar fi fost, de pilda, discutata problema indemnizatiei pentru copiii pana la 2 ani daca in Parlamentul romanesc ar fi fost 90% femei…

O ipoteza sugestiva, care naste cu siguranta o serie de intrebari: De ce societatea noastra considera barbatii mai indreptatiti decat femeile sa ia decizii in numele tuturor? Oare femeile sunt mai putin capabile decat barbatii? Pot femeile sa faca o altfel de politica?

Dar ceea ce ridica si mai multe semne de intrebare, este faptul ca exista un refuz al romanilor, barbati si femei deopotriva, de a vedea femeia ca om politic. Romanul vede in femeie o mama buna, o gospodina desavarsita, eventual o profesionista excelenta sau o afacerista de succes. Dar totul pana la decizia politica.

Au existat de-a lungul timpului nenumarate dezbateri pe aceasta tema, cu argumente pro si contra, cu prezentari ale avantajelor si mai ales dezavantajelor de a fi ”femeie in politica”. In plus, avem si exemplul nefericit al perioadei comuniste.

Nu doresc sa victimizez femeia si nu tin sa fie, pur si simplu, mai multe femei in politica doar pentru ca sunt femei. Cred in competenta, profesionalismul, in capacitatile pe care femeile le au in a gestiona mai eficient problemele.

Sunt foarte multe femei bine pregatite, inteligente, ambitioase care pot  fi  promotori ai unui stil  politic diferit. Au  nevoie insa de mai multa sustinere (in primul rand din partea familiei), trebuie sa-si consolideze increderea in sine si asta inseamna sa invete sa spuna NU atunci cand se simt nedreptatite, dar si sa apuna „DA vreau sa ma implic in problemele comunitatii! Pot sa fiu la fel de eficienta in politica, cum sunt in profesia mea, la fel de responsabila cum sunt in familia mea.”

Este adevarat ca, in ultimii ani, au aparut mai multe femei in politica romaneasca, dar, din pacate, felul in care s-au promovat sau au fost promovate nu s-a facut in asa fel incat raportul de notorietate sa creasca odata cu cel de credibilitate.

Sunt sigura ca implicarea mai multor femei  competente in politica romaneasca va  avea un efect de transformare a politicii. Stiti cum se spune, doua minti sunt mai bune decat una! In plus, ar fi si un semn de normalitate a evolutiei democratiei  romanesti.

Nu cred in schimbarile care se produc singure, cred insa ca shimbarea sta in fiecare dintre noi, femei si barbati, si mai cred ca SE POATE.

 

Claudia David,

Presedinte Organizatia Judeteana a Femeilor Social Democrate Brasov

Lasă un răspuns

Do NOT fill this !

Page 1 of 11