Organizatia de femei PSD Brasov

O lună dedicată celor care uită

      Luna septembrie 2011 este, pentru prima dată, „Luna Mondială Alzheimer”. Dacă în Europa, factorii din sănătate au înţeles că Alzheimerul este o boală ce necesită o strategie de acţiune, în România nu ştim nici măcar câţi bolnavi avem. Există o strategie pentru această boală, dar doar pe hârtie, după cum ne spune Minerva Gurgu, preşedinta Organizaţiei Municipale de Femei PSD. Societatea Naţională de Alzheimer estimează că ar fi circa 200.000 de suferinzi, dar doar 35.000 au fost diagnosticaţi. În general, însă, diagnosticarea se face în fazele târzii ale bolii, când tratamentul este foarte costisitor, iar membrii familiei nu mai pot controla pacientul. Statul oferă o indemnizaţie de 200 de lei pentru acest pacient, dar doar scutecele pe lună costă 400 de lei, explică Ana Fleşeriu, preşedinta Organizaţiei Judeţene de Familie PC Braşov. Tocmai pentru a sensibiliza autorităţile că e nevoie de o strategie împotriva bolii „ce nu alege”, braşovencele din Uniunea Social Liberală vor porni, de miercuri, o campanie socială sub titlul „Împreună împotriva Bolii Alzheimer”. Campania debutează cu o conferinţă la Centrul Cultural Reduta, de la ora 17.00, acolo unde sunt invitaţi specialişti care vor informa populaţia cu privire la această boală, drepturile pe care le au bolnavii etc. Campania va continua, până în 21 octombrie, în farmacia Helpnet, de pe B-dul Griviţei 47, unde doritorii pot să-şi testeze memoria. Testările se vor face zilnic, în zilele lucrătoare între 17.00 – şi 20.00, iar în week-end, de dimineaţă, între 9.00 şi 12.00.
      În plus, Adina Boţoroga, vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale de Femei PNL şi reprezentantă a Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală din cadrul CJ a precizat că „încercăm să adoptăm la nivel de Consiliu Judeţean politici sanitare cu impact pe această boală”. 
     Specialistele care fac parte din Societatea Română de Alzheimer au redactat un document referitor la elaborarea planului naţional pentru demenţă, informaţii care au fost transmise preşedintelui Traian Băsescu, Guvernului, Autorităţii naţionale pentru persoane cu handicap şi Centrului naţional de sănătate mintală şi luptă antidrog. De asemenea s-a elaborat şi un text-manifest, un apel pentru o strategie naţională pentru demenţă.

Sursa: http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=66728

 

 

Trebuie să acţionăm !

Peste 5 milioane de cetăţeni din Uniunea Europeană trăiesc cu maladia Alzheimer sau o altă formă de demenţă. Odată cu îmbătrânirea populaţiei cercetătorii au prezis o dublare a acestor cifre în Europa de Vest şi o triplare în Europa de Est. În România, doar 10% dintre persoanele suferinde sunt diagnosticate, astfel încât soarta a peste 2 milioane de oameni, bolnavi şi a familiilor lor este foarte grea. Pentru a trage un semnal de alarmă organizaţiile de femei PSD, PNL şi PC vor organiza miercuri o campanie intitulată Împreună împotriva bolii Alzheimer.

Sursa: http://www.novapress.ro/ultimele-stiri/trebuie-sa-actionam.html

Lasă un răspuns

Do NOT fill this !

Page 1 of 11