Organizatia de femei PSD Brasov

Legea asistentei sociale va saraci si mai mult populatia

§ Ministrul Lazaroiu sustine ca prin aceasta lege se incearca reducerea dependentei de ajutoare de stat, reducerea fraudelor si erorilor din sistem si reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala.

§ Reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala cu 0,8% dintr-un procent de 2,8% fata de 5% cat reprezinta media europeana, si din pozitia unui stat care face cele mai mici cheltuieli cu asistenta sociala arata o data in plus ca actualul Guvern nu a ales calea spre reducerea saraciei ci lovirea cu cinism a celor mai slabi care nu creaza probleme prea mari prin protestul lor.

§ Asistenta sociala se refera la persoane bolnave, batrane, sarace, cu handicap sau la copii. Iar acestea sunt stari obiective, generate de cauze naturale (cum sunt imbatranirea, imbolnavirea, copilaria, handicapul si in parte saracia).

§ Asistenta sociala trebuie sa-si propuna sa ajute persoanele aflate in dificultate, nu sa le elimine.

§ PSD a depus in comisie peste 40 de amendamente la care se adauga un numar important de propuneri ale societatii civile (sindicate, ONG-uri, fundatii, asociatii).

§ Faptul cel mai grav este ca legea transfera aproape toate obligatiile de asistenta catre primarii. Dar si pentru acestea ministrul a gasit rezolvarea – comasarea cu alte primarii.

§ Actul normativ este ambiguu in desemnarea institutiilor care vor avea obligatia sa acopere costurile – guvern, consiliu judetean, consiliu local etc. – si a procentelor de participare, fie ca e vorba de centre rezidentiale, fie ca e vorba de sprijinirea persoanelor neinstitutionalizate. Nu sunt prevazute exact sursele, deci nu se stie cine va suporta cheltuielile.

§ Vorbim despre Legea asistentei sociale unde asistentul social nu exista sau poate este amintit in trecere, in conditiile in care, in Romania au fost scolarizati 20000 de asistenti sociali, din care doar 5000 sunt incadrati in sistemul public sau privat. In schimb, legea duce responsabilitatea pentru ingrijirea personala catre membri de familie, prieteni, vecini, voluntari sau catre oricine isi asuma responsabilitatea ingrijirii persoanei.

Lasă un răspuns

Do NOT fill this !

Page 1 of 11