Organizatia de femei PSD Brasov

România nu mai are bani nici de lapte praf pentru copii!

 

- Doar 11.000 de copii vor mai primi lapte praf gratuit-

La sfârsitul săptămânii trecute, un oficial al Ministerului Sănătătii vorbea despre noile norme de eliberare a laptelui praf gratuit pentru copii. Aceste norme au fost modificate, astfel încât criteriile după care este distribuit produsul sunt de ordin medical şi nu social, numărul beneficiarilor scăzând la 11.000 de la 40.000 cât a fost în 2010.

Cu o ipocrizie specifică actualului Guvern, s-a motivat această decizie prin faptul că Ministerul îsi doreste să încurajeze alăptarea naturală.

Reprezentantii Ministerului uită, atunci când ,,creionează” politici publice care afectează viitorul următoarelor generatii de români, că realitatea României anului 2011 este una dramatică din punct de vedere al natalitătii, mortalitătii infantile si sănătătii copiilor cu vârste sub 5 ani!

Un studiu recent al unei organizatii non-guvernamentale arăta că, în România europeană, doi din trei copii cu vârste mai mici de 2 ani din mediul rural suferă de anemie, rahitismul fiind des întâlnit în zonele rurale, ca urmare a sărăciei si a lipsei de educatie a mamelor. Mai mult, România este ţara cu cea mai mare mortalitate în rândul copiilor cu vârsta de până în cinci ani din Uniunea Europeana, rata deceselor fiind de două ori mai mare decât în celelalte ţări.

Ce face Ministerul Sănătătii în acest context? Decide că o ducem prea bine pentru a mai ,,risipi” banii ,,statului slab” pe hrana viitoarei generatii de români!

Considerăm că Ministerul ar trebui să fie preocupat de prevenirea deceselor copiilor sub cinci ani, pentru care studiile arată că există sanse de peste 50% de prevenire!

Vorbim despre rahitism, o afectiune extrem de gravă, cauzată de deficitele de nutrienţi acumulate în perioada de crestere, deficite ce nu mai pot fi recuperate ulterior si pot genera întârzieri ireversibile în dezvoltarea mintală, motrică, socială, comportamentală şi emoţională!

Suntem pentru încurajarea alăptatului natural, însă acest lucru se face în timp, cu alocarea de resurse pentru informarea si educarea tinerelor mame! În plus, statul nu a fost tocmai un sustinător al mamelor, obligându-le pe cele mai multe dintre ele să se întoarcă destul de repede în câmpul muncii pentru a putea asigura venituri în cadrul familiei!

Reamintim oficialilor Ministerului Sănătătii că sustinerea mamelor, respectiv asigurarea minimelor conditii pentru cresterea de copii sănătosi nu reprezintă un ,,act de caritate”, ci o investitie în viitorul acestei tări!

CLAUDIA DAVID

Preşedinte al Organizaţiei Judeţene

a Femeilor Social Democrate Braşov

Lasă un răspuns

Do NOT fill this !

Page 1 of 11